Коротко про теплових насосах — Київ Комфорт

Коротко про теплових насосах


Теплові насоси міцно закріпилися на теплотехнічному ринку розвинених країн, якими вже накопичено певний досвід їх експлуатації.

Тепловий насос – є термодинамічної установки, що дозволяє передавати тепло від низькотемпературного джерела до споживача при більш високій температури, що використовує при цьому енергію механічну. Такі установки мають величезну перспективу для використання їх у системах низькотемпературного опалення та гарячого водопостачання.

Теплові насоси дозволяють використовувати як природні низькотемпературні джерела, так і штучні. До перших належать: тепло землі (ґрунту) і підземних вод (ґрунтових, підземних), а також навколишній повітря. Штучними джерелами такого тепла можуть стати: повітря, що видаляється в процесі вентиляції, стічні води, промислові скиди, побутові тепловиділення і т. д.

Теплові, енергетичні та економічні характеристики теплових насосів нерозривно пов'язані з характеристиками низькотемпературних джерел. Ідеальне джерело тепла повинний давати незмінно високу температуру протягом всього опалювального періоду, бути не корозійних і не забруднює, мати оптимально позитивні теплофізичні характеристики, не вимагати істотних вкладень і витрат на обслуговування. У більшості випадків низькотемпературний джерело тепла є основним фактором, який визначає експлуатаційні характеристики теплового насоса.

По функціональності теплові насоси можна розділити на дві категорії:

- які використовуються з певною метою отримання тепла;

- які використовуються для кількох цілей – виконання декількох функцій: опалення / охолодження приміщень, отримання гарячої води і т. д.

Використання первинного джерела низькотемпературної енергії теплові насоси діляться на такі типи: грунт-вода, вода-вода, повітря-вода.

«Грунт-вода» - використовуються у системах, завданням яких є отримання тепла в зимовий період і кондиціонування в літній період, і застосовуються для обслуговування як житлових, так і виробничих приміщень.

«Вода-вода» - є найбільш прийнятним рішенням для використання тепла від скидних вод промислових підприємств, гарячих джерел або підземних озер, також використання морської води, яка на глибині до 50м. має стабільну температуру близько 8°С.

«Повітря-вода» - вважаються самим оптимальним джерелом первинного тепла через легкодоступність і дешевизни. Конструктивна особливість теплового насоса «повітря-повітря» кілька недосконала з-за низького значення коефіцієнтів тепловіддачі самого повітря, внаслідок чого вимагає зниження температури кипіння холодоагенту для зменшення поверхні випарника.

Теплові насоси є найбільш привабливим рішенням для низькотемпературних систем автономного опалення, т. к.

- мають низькі витрати на експлуатацію;

- простота в обслуговуванні;

- легко монтуються в будь-якому місці;

- екологічні та пожежобезпечні;

- взимку гріють, влітку – охолоджують;

- термін служби до 50 років;

До недоліків можна віднести: високу вартість обладнання та залежність від електроенергії, де бажаний додаткове джерело.

Популярні продукти