Скільки електроенергії витрачає кондиціонер на обігрів ➤ Київ Комфорт

Ефективність кондиціонера на обігрів


В умовах постійного зростання цін на теплоносії актуальним є вибір між газовим та електричним опаленням будинку чи квартири. Як альтернативний варіант обігріву приміщення газовими, електричними котлами та електрообігрівачами будь-якого виду, все частіше українські споживачі використовують інверторні кондиціонери з функцією теплового насоса. Найкращим вибором є моделі, оснащені підігрівом піддону зовнішнього блоку та компресора, які можуть працювати в режимі обігріву при зовнішніх температурах до мінус 20-30 градусів. Скільки енергії витрачає такий кондиціонер на обігрів і якою є ефективність його використання, Ви дізнаєтеся в цій статті.

Ефективність кондиціонера на обігрів фото 1

Споживання кондиціонера в режимі обігріву

На відміну від опалювальних приладів, що використовують електричну енергію на вироблення тепла за допомогою ТЕНів, зимові моделі інверторних кондиціонерів не виробляють тепло з електрики, а лише переміщують його за контуром пристрою.

Навіть у морозному повітрі при низьких температурах, аж до абсолютного нуля (273,15оС) присутня теплова енергія, що виникає від руху в повітрі елементарних частинок. Все споживання електроенергії витрачається кондиціонером, який працює на обігрів лише на переміщення цього тепла з повітря на вулиці всередину приміщення з використанням холодоагенту та ланцюжка теплообмінних процесів.

Зрозуміло, що в цьому випадку витрата електроенергії нижча. Він залежить від багатьох параметрів:

  • площі приміщення;
  • різниці температури всередині кімнати та зовнішнього повітря. Чим холодніше на вулиці, тим більше електроенергії потрібно на обігрів;
  • втрата тепла – кондиціонер повинен не лише нагріти повітря, а й компенсувати втрати теплової енергії.

Порівняємо споживання електрики різними видами опалювальних приладів та кондиціонером під час обігріву кімнати площею 25-35 кв. м:

  • електрообігрівачі різних видів (масляні радіатори, конвектори, тепловентилятори) споживають 1,5-2,5 кВт електрики за годину;
  • електричні котли – від 4 кВт;
  • бюджетні зимові спліт-системи інверторного типу – від 0,11 до 1,65 кВт;
  • кондиціонери середнього цінового сегмента – 0,17-1,50 кВт;
  • преміальні кондиціонери японських брендів – 0,065-1,60 кВт.

При цьому потрібно враховувати, що на повну потужність інверторний кондиціонер працює на обігрів тільки в момент увімкнення, поки температура в приміщенні не досягне заданої величини. Решту часу двигун компресора обертається на мінімальних оборотах, достатніх для підтримки температури.

Ефективність кондиціонера на обігрів фото 2

Ефективність обігріву приміщень кондиціонером

Отже, ми з'ясували, що інверторний кондиціонер з функцією теплового насоса споживає менше електроенергії, ніж обігрівачі та електрокотли. А чи вигідно обігріватися, чи опалювати кімнату кондиціонером?

Щоб оцінити ефективність роботи кондиціонера на обігрів, недостатньо знати, скільки кВт він бере з електричної мережі. Важливим показником продуктивності обігріву повітря спліт-системами є коефіцієнт перетворення – Сміття (Coefficient of performance). Він показує, скільки теплової енергії генерується з 1 кВт спожитої електрики та є аналогом коефіцієнта корисної дії (ККД). Порівняємо ККД опалювальних пристроїв із СОР кондиціонера:

  • електричні масляні радіатори мають ККД 80%: з 1 кВт електрики вони виробляють 0,8 кВт теплової енергії;
  • котли опалення, що працюють на електриці, тепловентилятори та конвектори мають ККД близький до 100%: тепло, що виділяється ними, дорівнює потужності спожитої електроенергії;
  • інверторні зимові кондиціонери мають СМР до ​​4-5,1. За сильних морозів він може опускатися до 3-3,4.

Виходить, що кондиціонер, що працює на обігрів, при споживанні енергії в 1 кВт, виділяє в 3-5 разів більше теплової енергії, ніж інші опалювальні прилади, що працюють від електрики.

Ефективність кондиціонера на обігрів фото 3

Примітно, що за ефективністю та економічністю обігріву зимові кондиціонери перевершують навіть газові котли, що мають ККД на рівні 90-95. При цьому спліт системи працюють на дешевшому (в 4-5 разів) джерелі енергії, і обігрів ними приміщення економічно вигідніший. Так, при спалюванні 1 куб. м газу казан виробляє 7 кВт теплової енергії. На виділення тих самих 7 кВт кондиціонеру потрібно не більше 2 кВт електрики, на оплату яких піде 2,88 грн. замість 7,96 грн. за куб. м газу, якщо брати до уваги чинні мінімальні тарифи.

Точне споживання електроенергії кондиціонером під час обігріву Ви знайдете в описі кожної моделі в каталозі нашого інтернет-магазину. А якщо Ви хочете дізнатися, скільки енергії витрачає обраний Вами кондиціонер на обігрівсяц, звертайтесь до фахівців компанії «Київ Комфорт» за телефонами, вказаними на сайті!


Популярні продукти