Як працює кондиціонер — Київ Комфорт

Як працює кондиціонер


Коли користувач розуміє принцип дії будь-якого обладнання, в тому числі і кондиціонера, то експлуатація такої техніки стає усвідомленим процесом, а значить служба пристроїв може бути більш довгої і ефективною. Так, підхід знаючої людини дозволить уникнути перенапруги системи, випадкових налаштувань і некоректних завдань. Влітку робота кондиціонера забезпечує бажану прохолоду, альо разом з тім часто можна почути скарги на простудні захворювання або інформацію про вихід з ладу кліматичного обладнання. Зазвичай це відбувається через неграмотного використання.

Принцип роботи будь-якого, в тому числі мобільного кондиціонера, ґрунтується на законі елементарної фізики, згідно з яким будь-яка рідина, випаровуючись, поглинає тепло. Тому, всупереч розхожій думці, кондиціонери не виділяють холод, а, навпаки, поглинають тепло кімнати.


Конструкція кондиціонера являє собою замкнуте коло — контур, в якому працює охолоджуюча рідина, так звань холодоагент, роль якого частіше всього виконує фреон. Схема роботи кондиціонера наступна: випаровуючись у внутрішньому блоці, фреон поглинає тепло з приміщення, виносить його на зовнішній вуличний блок, де змінює своє газоподібний стан на рідке і в якості конденсату виділяє тепло. Роль прискорювача даного процесу відіграють вентилятори, а функцію обміну теплом забезпечують теплообмінники. Щоб змусити фреон кипіти і випаровуватися, в теплообміннику штучно створен необхідний тиск, що забезпечує потрібну температуру фазового переходу рідини в пару.

У випадку з обігрівом приміщення в холодну пору року, процес залишається незмінним, тільки система працює у зворотному порядку. Саме тому часто спліт-системи неефективні при низьких температурах.

Популярні продукти