Що таке рекуператор повітря і як він працює? Розрахунок теплообмінника — Київ Комфорт

Що таке рекуператор повітря і як він працює? Розрахунок рекуператора


Хороша вентиляція в будинку є запорукою прекрасного самопочуття і відмінного здоров'я його мешканців. У такому приміщенні комфортно, затишно і легко дихається. Щоб створити сприятливий мікроклімат в приміщенні, не обов'язково купувати нову систему кондиціонування та опалення або збільшувати витрати — можна використовувати рекуператор повітря.

Що таке рекуператор тепла: принцип роботи

Рекуператор тепла — це пристрій, який повертає кімнатна тепло в холодну пору року, а також перешкоджає проникненню спеки в літній період.

Принцип роботи такого обладнання нескладний. Щоб зрозуміти, як працює рекуператор повітря, необхідно розглянути його конструкцію. Рекуператор являє собою теплообмінник з двома камерами, які розташовані близько один до одного. Через них одночасно проходять два потоку повітря: витяжне та припливне. При цьому вони не змішуються, а з-за різної температури відбувається теплообмін. В результаті, холодне повітря нагрівається, завдяки чому в приміщення повітря надходить підігрітим, що дозволяє знизити витрати на опалення. У літній період годині рекуператор охолоджує повітря, що знижує витрати на кондиціонування. Залежно від виду пристрою, процес теплообміну може відбуватися періодично або постійно.

Також важливим нюансом є те, що рекуператор підтримує оптимальний рівень вологості в приміщенні, тому немає необхідності додатково купувати зволожувачі повітря або інше кліматичне обладнання.

Віді рекуператора тепла

Асортимент рекуператорів повітря відрізняється різноманітністю. За будовою відрізняються такі моделі:

  • пластинчасті;
  • металеві;
  • целюлозні та інші.

Залежно від напрямку руху бувають:

  • перехресні;
  • прямоточні;
  • протиточні рекуператори.

Кожен з видів обладнання має певні переваги і недоліки, на які необхідно звертати увагу при виборі, враховуючи особливості приміщення. Та чи інша модель рекуператора призначений для виконання певного завдання.

Переваги рекуператора тепла

Протягом багатьох років рекуператор повітря активно застосовується в багатьох країнах. І це не дивно! Такий пристрій має масу переваг, серед яких:

  • доступна вартість;
  • економія коштів і зниження витрат на опалення і кондиціонування до 50%;
  • простий монтаж;
  • наявність системи фільтрації;
  • низькі витрати на використання та обслуговування;
  • довгий термін служби.

Як розрахувати рекуператор?

Правильний розрахунок і підбір рекуператора забезпечують його максимальну ефективність і високий ККД, тим самим допомагаючи значно економити на опаленні і кондиціонуванні.

Щоб дізнатися, скільки енергії потрібно для нагрівання або охолодження приміщення без рекуператора, необхідно використовувати наступну формулу: 0,335 х витрата повітря (температура в приміщенні — температура на вулиці). Витрата повітря, згідно СНиП 41-01-2003 «Опалення і вентиляція», на одну людину становить 60 м3/рік. Підставляємо дані: 0,335 х 60 м3/рік х (23-(-15)) = 763,8 Вт.

Щоб розрахувати енергоефективність рекуператора, потрібно дізнатися його ККД. Як правило, його вказує виробник, і цей показник залежить від типу пристрою. Наприклад, візьмемо пластинчастий рекуператор з рівнем ККД 0,50. Тоді його енергоефективність складі 763,8 Вт х 0,50 =381,9 Вт. Видно з прикладу, що витрати на нагрів або охолодження зменшилися практично в два рази!

Крім того, особливу увагу потрібно приділити установці рекуператора. Правильний монтаж устаткування є запорукою його злагодженої та ефективної роботи, а також допоможе зберегти до ⅔ втрачається тепла, тому краще всього данини питання довірити професіоналам компанії «Київ Комфорт». У цьому інтернет-магазині можна знайте широкий вибір рекуператорів по доступній і прийнятній вартості і отримати всебічну консультацію від спеціалістів. Більше інформації — на сайті https://www.kievkomfort.com.ua/.

 

Популярні продукти