Споживання енергії кондиціонером — Київ Комфорт

Споживання енергії кондиціонером


Зазвичай при вигляді працюючого кондиціонера і відчуття тепла або прохолоди, ним виробляється, виникає помилкове уявлення про його високу енергоємність. Мало хто знає, що споживання електроенергії у такої кліматичної техніки низьке і що тепло або холод, що виробляються кондиціонером, в три рази вище, ніж кількість енергії, яке для цього знадобилося. Більшість побутових кондиціонерів споживає електрики не більше, ніж електрочайник або праска.

Як правило, ресурсна економність тим вище, чим дорожче ціна кліматичного обладнання. Так, енергоефективні показники у дорогої техніки, в тій годину, як дешеві спліт-системи будуть розоряти своїх власників, забезпечуючи величезні рахунки за безліч кВт.

Не можна плутати потужність роботи обладнання з показником, який демонструє, скільки енергії споживає кондиціонер. Наприклад, звичайна кімнатна система продуктивністю до 3 кВт вімагає не більше 0,5–1,5 кВт, а, отже, може працювати від звичайної розетки без ризику перегорілих пробок і слетающего автомата.

Для зручності маркування та класифікації існує градація енергоефективності кондиціонерів. Так, показник EER (Energy Efficiency Ratio) є співвідношенням між прохолодою, виробленої обладнанням, і витраченої на це енергією: тім вище ефективність обладнання, чим вище значення цього коефіцієнта. За такою ж схемою поділяє обігрівають кондиціонери і показник COP (Coefficient of Performance), який є співвідношенням між теплом і електрикою, витраченим на створення цього тепла.

На сайті kievkomfort.com.ua кожна модель кондиціонерів має обов'язковий показник витрати електроенергії. На ринку кліматичної техніки прийнята шкала енергоефективності, яка включає сім ступенів, де категорія А має найбільш ефективні показники, а категорія G характеризується найбільшою витратою.

Популярні продукти