Як почистити кондиціонер своїми руками: 5 етапів чищення кондиціонера в домашніх умовах ➤ Київ Комфорт

Як чистити кондиціонер в домашніх умовах


Нормальне і довговічне функціонування спліт-системи залежить від дотримання умов її експлуатації і регулярного проведення технічного обслуговування, важливою складовою якого є чищення кондиціонера, оскільки пил і грязь, що потрапляють всередину пристрою, істотно позначаються на його роботі. Зазвичай професійне сервісне обслуговування кліматичної техніки пропонують компанії, що займаються її продажем і установкою. І якщо ряд виконуваних ними робіт (дозаправка фреоном, продування дренажної трубки стисненим повітрям та інші) вимагає застосування спеціального устаткування, то чищення кондиціонера можна виконати своїми руками. Ми розповімо для чого і в яких випадках потрібна ця процедура, а також як почистити кондиціонер самому в домашніх умовах.

Для чого і як часто потрібно чистити кондиціонер

Найбільш популярними і затребуваними сьогодні кондиціонерами є спліт-системи, що складаються з внутрішнього і зовнішнього блоків. Коротко принцип їх роботи полягає в наступному:

  • повітря з кімнати проганяється через внутрішній блок тангенціальним вентилятором з довгою турбіною, біля якої розташований теплообмінник-випарник – за його трубках протікає рідкий фреон з температурою близько +2оС;
  • повітря віддає своє тепло і під впливом того ж вентилятора повертається в приміщення вже охолодженим;
  • фреон, перетворившись на газ, по трубках надходить в зовнішній блок – там проводиться віддача тепла фреоном навколишнього атмосфері, його стиснення компресором і охолодження, після чого вже рідкий холодоагент знову надходить у внутрішній блок.

Несвоєчасна чищення кондиціонера від потрапляє в нього пилу і бруду призводить до небажаних наслідків, таких як:

  • зниження функціональних можливостей пристрою по охолодженню повітря із-за засмічення фільтрів і решітки випарника;
  • погіршення теплообміну між повітрям і випарником, на якому утворився шар пилу, що збільшує навантаження на компресор, знаходиться у зовнішньому блоці, приводячи до його швидкого зносу;
  • розмноження пилових кліщів, бактерій, грибка, цвілі і патогенних організмів, таких як легіонела, здатних викликати серйозні захворювання у людини, чому сприяє підвищена вологість випарника в поєднанні з пиловими відкладеннями на фільтрах;
  • появу неприємного специфічного запаху в приміщенні з-за засмічення дренажної системи і застою конденсату в піддоні-накопичувачі.

Як часто чистити кондиціонер вдома? Це залежить від інтенсивності його використання, ступеня запилення повітря за вікном і всередині приміщення, а також від супутніх факторів. Фахівці рекомендують проводити очищення спліт-систем перед стартом літнього сезону, восени перед настанням холодів, якщо ви збираєтеся використовувати апарат для обігріву, а також при появі таких ознак засмічення:

  • збільшення споживання електроенергії при збереженій інтенсивності використання кондиціонера;
  • явне зниження ефективності охолодження;
  • неприємний запах цвілі й вогкості при включенні кондиціонера;
  • протіканні конденсату з внутрішнього блоку, що може бути наслідком засмічення дренажної трубки;
  • тріск, шум і постукуванні, що спостерігаються при включенні пристрою, а також періодично або постійно при його роботі, що часто буває при засміченні лопатей турбіни.

Термінова профілактика вашої спліт-системи при виявленні хоча б одного з цих ознак запобіжить виходу її з ладу та допоможе уникнути фінансових витрат на заміну дорогих деталей та вузлів.

Як почистити внутрішній блок спліт-системи

При чищенні внутрішнього блоку кондиціонера необхідно почистити фільтри, вентилятор, теплообмінник-випарник і дренажну систему. Для цього вам знадобляться:

  • м'яка тканина;
  • зубна щітка;
  • пилосос;
  • тепла вода і мило (або рідина для миття посуду);
  • спеціальні засоби для чищення кондиціонерів;
  • поліетиленова плівка та бахіли;
  • захисні рукавички і респіратор, якщо ви не хочете дихати пилом.

Про те, як очистити внутрішній блок кондиціонера, ми розповімо поетапно для кожного елемента конструкції.

Як почистити фільтри кондиціонера

Чистка фільтрів спліт-системи – перший етап робіт. Якщо фільтри очищати від пилу пилососом 2-3 рази в тиждень, то і профілактику всього пристрою можна проводити рідше. Щоб почистити фільтри, необхідно:

  1. вимкнути кондиціонер від мережі;
  2. відкрити кришку внутрішнього блоку (а в деяких моделях кондиціонерів доведеться відразу знімати передню панель, для чого потрібно демонтувати жалюзі, обережно їх згинаючи і виводячи кінці з гнізд, а потім відкрутити декілька кріпильних гвинтів);
  3. акуратно зняти фільтри грубого очищення, що представляють собою сітки на вигнутій півколом рамці – вони, як правило, мають різну довжину, щоб не переплутати при зворотній установці;
  4. замочити фільтри в мильній воді на 30 хвилин. Якщо в повітрі кімнати ви відчували запах вогкості – додайте у воду спирт в пропорції 1:1 або будь-який протигрибковий засіб, у відповідності з інструкцією по його застосуванню;
  5. промити фільтри під душем і просушити. При сушінні не можна залишати їх на сонці або використовувати фен, щоб рамки фільтрів не деформувалися.

Якщо в конструкції вашого кондиціонера є іонізатор повітря – необхідно очистити його електростатичну пластину. Далі вивчіть інструкцію до спліт-системі, де зазначено, які типи фільтрів тонкого очищення встановлені в цій моделі кондиціонера і як чистити ці фільтри. Деякі їх різновиди, наприклад, вугільний чищенні не підлягають – їх потрібно замінити на нові.

Залишивши на просушку помиті фільтри, можна приступати до подальшого очищення внутрішнього блоку.

Як почистити вентилятор кондиціонера

На сучасних спліт-системах встановлено тангенціальний вентилятор з турбіною, що представляє собою барабанне колесо з валом, довжина якого відповідає довжині повітрозабірного отвори кондиціонера. Вичистити бруд, лід між вузькими і довгими лопатями турбіни, на місці, не знімаючи її, досить складно. Щоб виконати якісну чистку вентилятора кондиціонера потрібно:

  1. зняти піддон для накопичення конденсату, попередньо від'єднавши дренажну трубку від його зливного отвору;
  2. відкрутити кріплення випарника з боку, протилежного розташуванню електродвигуна вентилятора;
  3. відкрутити болт кріплення вала турбіни до ротора двигуна. Підібратися до нього можна знизу, прокрутивши барабан турбіни до місця, де є широке відстань між лопатями;
  4. підняти радіатор теплообмінника-випарника і витягнути вал з турбіною;
  5. замочити турбіну на дві години в мильній воді, а потім очистити її від бруду за допомогою зубної щітки і, промивання під душем, добре висушити.

Поки турбіна вентилятора буде сушитися – переходимо до наступного етапу чищення внутрішнього блоку спліт-системи.

Як почистити радіатор випарника домашнього кондиціонера

Теплообмінник-випарник знаходиться відразу під фільтрами. Він являє собою вигнуті трубки змійовика із закріпленими на них пластинами оребрення, що збільшують площу теплообміну. Ці пластини розташовані на дуже маленькій відстані один від одного, тому пил часто забивається в простір між ними, погіршуючи циркуляцію повітря. Почистити радіатор кондиціонера від пилу можна пилососом і сухий зубною щіткою.

Якщо між пластинами вже утворилася грязьова плівка з пилу і конденсату – теплообмінник-випарник доведеться мити водою. Це можна зробити без демонтажу випарника, прямо за місцем установки кондиціонери, але для цього знадобиться:

  1. витягнути датчик температури, розташований між пластинами радіатора, і відігніть його до електронного блоку;
  2. захистити електронний блок і датчик температури від попадання води, покривши їх бахілами;
  3. закрити поліетиленовою плівкою стіну в районі розміщення внутрішнього блоку, зробивши з плівки жолоб з відводом води у відро.

Після виконання цих підготовчих робіт можна приступати до очищення радіатора випарника. Для чого:

  1. нанесіть на радіатор мильний розчин, а потім для кращого розм'якшення і відшарування бруду – спеціальний миючий засіб для кондиціонерів, продається в рідкій формі або у вигляді рясної піни в балончиках;
  2. через 20-25 хвилин промийте радіатор водою з обприскувача до тих пір, поки з внутрішнього блоку не почне витікати чиста вода;
  3. дайте апарату просохнути, а після – зніміть захисну плівку.

Чищення дренажної системи кондиціонера в домашніх умовах

Завершальним етапом очищення внутрішнього блоку кондиціонера є очищення і знезараження дренажної системи. Знятий на попередніх етапах піддон для накопичення конденсату потрібно ретельно промити, а дренажну трубку продути пилососом і промити рідиною для чищення кондиціонерів. Після цього необхідно провести дезінфекцію зливної трубки і піддону хлоргексидином.

Складання внутрішнього блоку краще проводити на наступний день після чищення, даючи можливість добре просохнути всім вимитим деталей та вузлів.

Як почистити зовнішній блок кондиціонера

На відміну від внутрішнього модуля, чистка зовнішнього блоку кондиціонера своїми руками не завжди можлива, особливо якщо він встановлений високо від поверхні землі і збоку від віконного отвору. У таких випадках краще довірити цю роботу професіоналам. Безпечно почистити зовнішній блок кондиціонера ви можете самостійно, якщо він змонтований:

  • на нижніх поверхах висотного будинку або приватного будинку, куди можна дістати за допомогою приставної драбини;
  • на незастекленной лоджії або балконі;
  • під вікном вашої квартири.

Чистка зовнішнього блоку спліт-системи не представляє особливої складності і виконується в наступному порядку:

  1. зняття верхньої кришки і захисної решітки вентилятора, для чого буде потрібно відкрутити декілька саморізів, утримують кришку, і витягнути вгору ґрати;
  2. зняття крильчатки вентилятора – для цього потрібно просто відкрутити гайку і зняти крильчатку з валу. Щоб при митті зовнішнього блоку кондиціонера вода не потрапила в двигун вентилятора, його потрібно обернути поліетиленовою плівкою;
  3. нанесення засобу для очищення кондиціонерів на радіаторну решітку теплообмінника конденсатора (очищувач потрібно залишити на 5-10 хвилин, щоб він размягчил забруднення);
  4. промивка радіатора з обприскувача, а краще всього – з міні-мийки. (вона проводиться до тих пір, поки з блоку не почне витікати чиста вода).

На завершення робіт з очищення зовнішнього блоку спліт-системи, помийте кришку, захисну решітку і крильчатку вентилятора, а після просушування зберіть пристрій.

Тепер ви можете почистити кондиціонер своїми руками або замовити його професійну очищення і обслуговування в компанії «КиевКомфорт».

Популярні продукти