Системи вентиляції за типами і призначення — Київ Комфорт

Системи вентиляції за типами і призначення


Системи вентиляції

Системи вентиляції за типами і призначення фото 1

Під системою вентиляції прийнято вважати систему заходів, спрямованих на заміну використаного повітря у приміщенні свіжим зовнішнім. Метою вентиляції є підтримання необхідного мікроклімату у відповідності з потребами людини. Відповідно системи вентиляції можна розділити в залежності від особливостей вимог на промислову, вентиляцію офісних приміщень, котеджів, будівель громадського харчування (ресторанів, барів, кафе), басейнів, торговельних залів.

Промислова вентиляція спрямована на ліквідацію на виробництві тепловиділення, вологовиділення, паровиделенія, газовиділення, пилу і різних токсичних випарів. Розробка системи вентиляції для промислових об'єктів проводитись з урахуванням конкретної специфіки виробничих процесів згідно з нормами та правилами. Вентиляція офісних приміщень призначений для забезпечення працівників свіжим повітрям, що не тільки відповідає нормам, але і сприяє нормальній працездатності персоналу. При проектуванні системи вентиляції офісних приміщень особлива увага приділяється кількості персоналу, клієнтів, призначення того або іншого приміщення, розрахунки проводяться відповідно до норм і особливостей об'єкта.

Вентиляція котеджів вирішує завдання поставки свіжого повітря і забору відпрацьованого. Специфікою системи вентиляції для котеджу є наявність приміщень різних призначень (передпокій, кухня, спальні, кімнати активного відпочинку, гараж, критий басейн, санвузли). Проектування вентиляції котеджу виконується з дотриманням будівельних норм, урахуванням різних інженерних комунікацій і дизайном інтер'єру єру єру.

Вентиляція будівель громадського харчування (барів, кафе, ресторанів) вирішує відразу кілька завдань: видалення запахів і випаровувань у приміщенні приготування їжі, видалення запахів і притоку свіжого повітря в зали прийому їжі, барні стійки, а також приплив і витяжка допоміжних приміщень. Відповідно при проектуванні враховуються дані завдання та специфіка конкретних об'єктів з урахуванням будівельних і санітарних норм.

Вентиляція приміщень з басейном націлена на усунення надлишків випарів води та постачання свіжого повітря. Проектування системи вентиляції для об'єктів такого типу враховує площа дзеркала басейну, об'єм приміщення, кількість осіб експлуатують басейн, діапазон температури води, будівельні та санітарні норми.

Вентиляція торгових залів необхідна для подачі свіжого повітря і забору використаного у відповідності з санітарними нормами, а також сприяє здоровій атмосфері для відвідувачів і робочого персоналу. Розробка проекту системи вентиляції враховує особливості конкретного об'єкта: Площа приміщень, кількості відвідувачів, типів товарів, що реалізуються, присутності харчових цехів, підсобних приміщень.

Прецизійні системи служать для підтримки необхідного, чітко заданого мікроклімату. Це можуть бути продовольчі, медичні, технічні та інші приміщення, де є потреба точного контролю мікроклімату.

За типом організації спонукання повітря вентиляція поділяється на природну і механічну.

Природна вентиляція здійснюється за рахунок різниці тиску зовні і всередині будівлі. Природна вентиляція буває неорганізованою і організованою. При неорганізованій вентиляції повітрообмін відбувається через не щільності огороджувальних конструкцій, таких як вікна з дерев'яна яна яною рамою, двері, стіни, відкриття двері та кватирки. При організованої природної вентиляції повітрообмін відбувається через спеціальні прорізи або канали. Для створення низького тиску у витяжному каналі зазвичай застосовуються дефлектори.

При механічній системі вентиляції різниця тиску повітря створюється різними вентиляційними установками, що зводить до мінімуму вплив умов зовнішнього середовища і дає можливість додаткової підготовки повітря (зволоження, охолодження, підігрів), а також використання вентиляції локально в зонах підвищеної уваги.

В залежності від призначення системи вентиляції бувають припливними і витяжними. Припливна вентиляція використовується при потребі подачі в приміщення певної кількості повітря з можливістю додаткової підготовки (очищення, нагрівання, охолодження). Витяжна вентиляція застосовується для забезпечення вилучення використаного повітря, в побутових умовах в санвузлах, кухні.

Вибір системи вентиляції відбувається на етапі проектування в залежності від специфіки приміщень і побажань замовника.

Реалізацію системи вентиляції можна розбити на такі етапи як: проектування, монтаж, пусконалагоджувальні роботи.

Проектування це ключовий момент і від його якості буде залежати подальша робота вентиляційної системи. Для початку проводитись аналіз на основі вхідних даних: креслення приміщень, будівельні норми і правила для даного об'єкта, цільове призначення приміщень, заплановану кількість осіб для приміщення, наявність обладнання та інша інформація необхідна в залежності від специфіки об'єкта. На базі проаналізованих даних здійснюється розрахунок: вибирається тип вентиляції, розраховуються теплопритоки, діаметри повітроводів, потужності вентиляційних установок і інших елементів системи, проводитись аналіз енерговитрат. Далі здійснюється вибір розташування вентиляційних установок, місця прокладання повітроводів, розміщення вентиляційних решіток. Після виробляються креслення, детальна специфікація та оформлення проектної документації.

Монтаж системи вентиляції реалізує проект у життя і від якості монтажу буде залежати, як буде функціонувати система. На початку монтажники вивчають монтажну схему, специфікацію обладнання, знайомляться з приміщеннями об'єкта. Робота монтажних бригад на об'єкті відбувається згідно затвердженого графіка. Монтаж включає: підготовчі роботи (прорізання штроб, буріння отворів, прокладка кабелю), установка вентиляційного обладнання (вентилятори, повітроводи, вентиляційні решітки). Пусконалагоджувальні роботи полягають в аналізі та налагодженні функціонування вентиляційного обладнання. Правильно налаштоване обладнання є запорукою успішної експлуатації вентиляційної системи.

 

Наша компанія виробляє розрахунок, проектування та монтаж систем вентиляції як у Києві, Київській області так і по Україні в цілому. Ми гарантуємо якісне проектування і монтаж за оптимальними цінами.

Популярні продукти