Кондиціонер інверторний чи звичайний | Відмінність інверторних кондиціонерів від звичайних ➤ Київ Комфорт

Відмінність інверторного кондиціонера від звичайного


Перед тим, як зупинити вибір на певній моделі кліматичного обладнання, поцікавтеся у продавця, які її параметри, і віддайте перевагу тій з них, яка буде найбільш продуктивною за меншого споживання енергії та високого рівня надійності. Це інверторний кондиціонер. Про те, що означає інвертор і який принцип роботи робить його привабливим для покупця, ми розповімо в даній статті. Сподіваємося, що ця інформація допоможе Вам визначитися з вибором: що ж краще придбати – інверторний або звичайний кондиціонер.

Як працює інверторний та звичайний кондиціонер

Для початку визначимося, що таке інверторний кондиціонер. У перекладі з латинського термін "inverto" означає "змінювати, перевертати". Таке визначення отримала техніка, оснащена багатоступінчастим регулюванням частоти обертання двигуна компресора, що залежить від температурних характеристик приміщення. Для швидкого досягнення поставленого результату двигун інверторного кондиціонера сигналу контролера інвертора працює в інтенсивному режимі. Як тільки необхідна прохолода або тепло досягнуто, швидкість роботи двигуна знижується, але при цьому сам компресор працює в колишньому режимі і підтримує досягнутий результат, використовуючи мінімальний ресурс. На максимальних обертах компресор інверторного пристрою працює лише при включенні до досягнення температури, заданої користувачем.

На відміну від інверторного кондиціонера, компресор звичайного апарату працює в режимі Start-Stop:

  1. розганяє холодоагент на максимальних обертах, щоб швидше досягти заданої температури;
  2. при досягненні запрограмованого температурного режиму отримує сигнал від датчика і відключається;
  3. якийсь час перебуває в неробочому стані, поки повітря в кімнаті не нагріється до температури на 3-4 градуси вище заданого рівня;
  4. включається за сигналом від датчика і знову прагне знизити температуру якнайшвидше.

Цей цикл постійно повторюється, а компресор працює на 100% потужності при кожному новому включенні.

Чим же відрізняється інверторний кондиціонер?, фото 0

Різниця між інверторним та звичайним кондиціонером

Розібравшись, як працюють обидва типи компресорів, ми можемо виділити основні відмінності інверторного кондиціонера від неінверторного. Вони відрізняються один від одного:

  • режимом роботи: компресор пристрою інверторного типу постійно перебуває у включеному стані і працює більшу частину часу на мінімальних оборотах, необхідних підтримки температурного режиму. У звичайному кондиціонері компресор то вмикається, то вимикається і весь час працює з повним навантаженням, що веде до підвищеного споживання електроенергії;
  • точністю підтримки заданої температури: в інверторному кондиціонері, при плавному регулюванні швидкості обертання компресора, можна досягти постійної температури в приміщенні з мінімальним відхиленням (0,5 о С). У звичайному кондиціонері температура коливається в межах 3оС, при цьому через постійну роботу на повній потужності, він може обдувати присутніх у кімнаті людей потоком холодного повітря, що приносить відчуття дискомфорту;
  • навантаженням на вузли та деталі кондиціонера та на електромережу: через постійну роботу компресора на максимальних оборотах, його частого включення, при якому виникають великі стартові струми, звичайний кондиціонер швидше зношується і споживає більше електроенергії, ніж інверторний. 

Чим же відрізняється інверторний кондиціонер?, фото 1

Який кондиціонер краще: інверторний або звичайний

Щоб визначитися з вибором, який підійде Вам більше – інвертор чи звичайний кондиціонер, необхідно зіставити їх плюси та мінуси. Ми вже розібралися, що головною особливістю кондиціонерів інверторного типу є безперервний режим роботи, без зупинок, що дозволяє створити комфортніший мікроклімат і зменшити навантаження на всі деталі та електромережу. Інверторні кондиціонери, завдяки такій своїй особливості, дозволяють якісно підвищувати рівень роботи за такими показниками:

  • економія електроенергії – вони споживають на 30-40% менше електрики, ніж неінверторні спліт-системи, і мають EER (коефіцієнт енергоефективності) 4-5 одиниць;
  • зниження рівня шуму до комфортних 20-22 дБ;
  • тривалий термін експлуатації виробу;
  • точніша відповідність заданим налаштуванням температури;
  • швидке досягнення заданої температури: завдяки наявності мікропроцесорного керування, інверторні спліт-системи виходять на бажаний температурний режим у 2 рази швидше, ніж неінверторні;
  • тривала підтримка теплового режиму з використанням мінімального ресурсу.

Таблиця . Середнє щомісячне споживання електроенергії кондиціонером при використанні 4 години на добу:

Тип кондиціонера Клас енергетичної ефективності Продуктивність Вт/год Споживання кВт/год Щомісячна витрата електроенергії кВт/год
Мобільний кондиціонер клас А 2500 0,96 115,4
Традиційна спліт-система клас D 2500 0,96 114,9
клас А 2500 0,78 93,5
Інверторна спліт-система клас А+ 2500 0,58 69,8

Крім того, обладнання з інвертором дозволяє застосовувати його як опалювальний і при великому зовнішньому мінусі, що робить його незамінним атрибутом квартир та будинків північних регіонів. Адже спліт-системи інверторного типу можуть працювати в режимі нагрівання повітря за температури за вікном –15… –30о С.

До недоліків інверторних кондиціонерів можна віднести вищу ціну, порівняно із звичайними спліт-системами (цей мінус нівелюється меншим споживанням електрики та більшим терміном служби), а також чутливість до стрибків напруги в мережі, що пояснюється великою кількістю електроніки.

Звичайні кондиціонери з компресором, що працюють із постійними зупинками та пусками, обійдуться дешевше при купівлі, але споживатимуть більше електроенергії та працюватиме шумніше. Вони схильні до високих навантажень на двигун і компресор, і не забезпечують точну підтримку температурного режиму.

Знаючи відмінність між інверторним та неінверторним кондиціонером, Ви тепер самі можете вирішити, пристрій якого типу підійде Вам більше. Але переваги на користь інверторних спліт-систем є очевидними. І для приміщень, де ви хочете створити максимально комфортний мікроклімат (наприклад, спальні або дитячої кімнати) краще купувати інверторний кондиціонер.

Великий вибір інверторних кондиціонерів ви можете знайти на сайті kievkomfort.com.ua. Кваліфіковані менеджери дадуть вам детальну характеристику техніки та допоможуть підібрати ту модель, яка ідеально підійде саме вам. Ви не переплатите та отримаєте справжнє задоволення від спілкування з професіоналами.

 

Популярні продукти